Norrskenets nyhetsbrev, september

Tiden går fort, kanske i synnerhet så under de sköna sommarmånaderna och innan man vet ordet av är man tillbaka i verkligheten på arbetsplatser och i styrelserum.
Vi tänkte inleda höstens första nyhetsbrev med lite handfasta tips och råd kring en av höstens viktigaste aktiviteter; fastighetssynen eller fastighetsbesiktningen om man så vill.

Fastighetssyn
I vårt förra nyhetsbrev berörde vi behovet av en uppdaterad underhållsplan och hur den vara en viktig del i budgetarbetet, ett komplement till denna är en årlig fastighetssyns som lämpligen genomförs i samråd med er förvaltare eller ansvarige fastighetsskötaren. Är det något som gått sönder under sommaren, eller något som kanske ser ut att hålla längre än ni först trodde?

Vår erfarenhet är att många underhållsåtgärder och reparationer som finns i underhållsplan och planering faktiskt kan skjutas på framtiden, ofta har man utgått från en beräknad livslängd men i praktiken håller de flesta installationer längre än så. Det är glädjande nog vanligare än motsatsen, att man måste tidigarelägga underhåll.

Här kommer några konkreta tips;

Vilka ska gå med, och när ska en fastighetssyn utföras?
Deltagare bör minst vara en representant från styrelsen, och er fastighetsskötare eller förvaltare. En bra tid att genomföra besiktningen är någon eller några månader innan budgeten spikas, ofta direkt efter sommarsemestern.

Vad ska vi förbereda?
Be gärna er fastighetsskötare eller förvaltare ta med statistik på felanmälningar, vilka delar i huset är det som bråkar mest? Vilken tvättstuga har flest felanmälningar?

Vad ska vi ta med oss?
Huvudnycklarna skall förstås med, men ta också med er en ficklampa och ett par skruvmejslar. Om du har en fuktmätare, och är bekant med hur den används, kan den också vara ett bra hjälpmedel.  

Vad ska vi titta efter, och var?
En bra rutin kan vara att utgå från underhållsplanen, när ska fasaden målas och fönster bytas, ser det ut som att den tidsplanen håller? Minst lika viktigt är också att hålla ögonen öppna för det oväntade, mörka fläckar i taket på vinden? Tecken på skadedjur? Därför är det betydelsefullt att ni tittar i alla utrymmen, men också utanför huset, hur ser de asfalterade ytorna ut? Börjar garageporten bli sliten?

Något mer att tänka på?
Ja, även om ni bor i en nybyggd byggnad är det alltid värt att ta sig tid att göra en fastighetssyn, tyvärr går även nya hus sönder och har ni tur kanske ni upptäcker saker som går att hantera inom ramen för garantin.

Tips
Glöm inte heller att hösten är en utmärkt tid att hålla lite extra koll på tak och dränering, så be gärna er fastighetsskötare att ta ett extra varv på vinden och nere i källaren i samband med något störtregn, det kan löna sig i längden!


Som vanligt, har ni frågor eller funderingar är ni alltid mer än välkomna att kontakta oss på Norrskenet för tips och råd!

info@norrskenet.com
090-186 500


För att prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det direkt i mailen, klicka här.

www.norrskenet.com