Fastighetsägarens ansvar gällande brandskydd

Vad har fastighetsägaren för ansvar gällande brandskydd? Här går vi igenom bra saker att tänka på.

Julen är nu här och vi ska nu beröra ett lite tråkigare ämne; bränder.

Årligen inträffar närmare 25 000 bränder i bostäder i Sverige och totalt omkommer cirka 100 personer. En bortglömd maträtt på spisen är den i särklass vanligaste brandorsaken – inte levande ljus som många tror. 

Inte ens i december månad är glömda ljus den vanligaste orsaken till brand utan även då är det spisen som orsakar olyckor.  

Med det sagt, oavsett om det är matlagning eller bortglömda ljus om är den vanligaste orsaken till brand är december och januari de månader som är överlägset mest drabbade av bränder då ledigheterna gör att många av oss är hemma och både lagar mat och tänder ljus.

Brandvarnare

Tidigare nyhetsbrev har berört det systematiska brandskyddsarbetet men denna gång ska vi fördjupa oss lite i brandvarnare och brandskyddet inne i lägenheten, för vad gäller egentligen där?

Rent generellt kan sägas att fastighetsägaren ansvarar för att det finns en brandvarnare i varje lägenhet, men den boende ansvarar för att den fungerar. Den boende ansvarar därmed för att testa den med jämna mellanrum (helst en gång per månad) men också för att byta batterier.

Vi på Norrskenet ser tyvärr väldigt, väldigt ofta brandvarnare som ligger på ett bord i hallen eller på diskbänken. Ofta har de boende tagit ned den för att byta batterier, något som dock inte blivit av.

Det vanligaste bland våra kunder är faktiskt att fastighetsägaren erbjuder de boende ny brandvarnare eller ett nytt batteri på dennes bekostnad, rent juridiskt är det kanske den boendes ansvar men med tanke på följderna vid en brand är det en billig försäkring för föreningen.

Information boende

Har ni ett nyhetsbrev eller kanske en julfest för de boende? Vår rekommendation är då att ni informerar de boende om att de kan få en brandvarnare av styrelsen gratis om det saknas i lägenheten. En brandvarnare brukar kosta runt 100 kr, så det blir är liten kostnad för föreningen men potentiellt även en stor besparing. Inte minst i form av mänskligt lidande.

Placering

Var ska brandvarnaren monteras? Först och främst, så högt som möjligt, lägg den inte på hatthyllan utan montera den i taket. Här finns ett litet undantag för lägenheter med vinkeltak, då ska brandvarnaren inte sitt högst upp i vinkeln då det där kan bildas fickor med stillastående luft, men vinkeltak är väldigt ovanligt i flerbostadshus så vi nämner det bara som en parentes.

Den ska helst inte heller sitta intill vägg, även där kan det bildas luftfickor så huvudregeln är ganska enkel; den ska sitta mitt i taket! Undvik dock kök och badrum där ångor kommer orsaka falsklarm och då kommer brandvarnaren snabbt att åka ned och hamna i en låda istället, utan sätt brandvarnaren i något av rummen intill köket. Kom också ihåg att det ska finnas minst en brandvarnare i varje lägenhet men det är förstås ännu bättre om man har fler, själv har jag en i varje rum.

Det finns huvudsakligen två typer av brandvarnare, optiska och joniserande, och båda är lämpliga för bruk i hemmamiljöer.

Brandfilt & Brandsläckare

Övrigt brandskydd i hemmet som rekommenderas är brandfilt och brandsläckare, men här finns inga direkta krav.  Ska man köpa en brandsläckare till sin lägenhet brukar vi rekommendera en pulversläckare. Den har en nackdel i att den orsakar skador i form av pulver och damm som kräver tidskrävande sanering, men den är lätt att använda och fungerar bra på alla typer av bränder varvid den blir vår rekommendation.

God Jul & Gott Nytt År!

Med en testad brandvarnare i taket kan vi nu fokusera på att njuta av de stundande helgerna med lite god mat och gott sällskap. Vi på Norrskenet vill med de orden vill vi passa på att önska en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!


Som vanligt, har ni frågor eller funderingar är ni alltid mer än välkomna att kontakta oss på Norrskenet för tips och råd!

info@norrskenet.com
090-186 500


För att prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det direkt i mailen, klicka här.

www.norrskenet.com