Hem » Frågor och svar

Frågor och svar

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna och svaren på dessa.

Vad är fastighetsförvaltning?

Fastighetsförvaltning är den drift och underhåll som behövs för att alltifrån bostäder till kommersiella fastigheter ska fungera effektivt och optimalt. En fastighetsförvaltare är i sin tur den person eller de personer som kan har ansvar för att allt från; kontor, skolor, lägenhetshus, köpcentrum och sjukhus, där de ser till att de ekonomiska och tekniska åtgärder löper på som de ska. Förvaltaren arbetar för att upprätthålla värdet av fastigheten, samtidigt som man arbetar för att optimera både energi och kostnadsbesparingar.

Vad gör en fastighetsförvaltare?

En fastighetsförvaltare har ett övergripande ansvar för att utveckla, bevara och förbättra en eller flera fastigheter. Det är en flexibel roll som innefattar både ekonomiska åtaganden, projekt i fastigheten, underhållsplanering etc. I rollen ingår ofta ett personalansvar för de fastighetsskötare som arbetar i fastigheterna. Kontakta oss för att anlita en fastighetsförvaltare i Umeå!

Vad gör en fastighetsskötare?

Fastighetsskötare har ett väldigt omväxlande arbete, man arbetar främst med inre och yttre skötsel av fastigheten. Från rondering, till felavhjälpande underhåll både inne hos boende och i de allmänna ytorna, samt utvändig skötsel så som gräsklippning m.m. För att trivas i rollen är det bra att vara serviceinriktad och en god problemlösare, liksom inneha elementära kunskaper inom VVS, el och snickeri.

Hur byter man förvaltare?

Att byta förvaltare är enkelt, och ofta kan du spara stora pengar på att lämna ”de stora drakarna” till förmån för en skräddarsydd och personlig förvaltning.

Hur går bytet av förvaltare till? Nedan beskriver vi processen i fyra enkla steg:

  1. Först och främst måste du säga upp ditt nuvarande avtal, ofta har du sex eller nio månaders uppsägningstid med automatisk förlängning. Vår erfarenhet är att det alltid lönar sig, om inte annat sätter du press på din befintliga förvaltare att ”vara på tå”.
  2. Vi kommer ut och tittar på din fastighet, detta är något vi vill göra innan vi lämnar en offert för att kunna ge dig ett så bra pris som möjligt. Detaljerna i avtalet finslipar vi tillsammans, efter era behov.
  3. Om du inte hinner visa fastigheterna lämnar vi gärna en indikativ prisuppgift, klicka HÄR så återkommer vi inom kort med en ungefärlig prisuppgift.
  4. När ni tagit beslutet att byta förvaltare tar vi på Norrskenet fram en plan för hur informationen ska nå era kunder och boende, vanligen lämnar vi ett välkomstbrev i varje brevlåda och sätter upp en bild i varje trapphus med information om vem som är er personliga fastighetsskötare, och hur ni kommer i kontakt med denne.

Varför ska du anlita en fastighetsförvaltare?

Att äga en fastighet innebär mycket jobb och det finns oftast inte tid till att sätta sig in i varje detalj, allt ska bara fungera. Med hjälp av en kunnig fastighetsförvaltare får du någon som tar helhetsansvaret över er fastighet. En välskött fastighet och närmiljö skapar dessutom en hög trivsel hos de boende i er fastighet eller de som vistas i era lokaler samt säkrar ett ökat fastighetsvärde.

Hur kommer jag i kontakt med Norrskenet?

Vill du felanmäla kan du göra det på det sätt som passar dig bäst, antingen via vår hemsida - felanmälan, över telefon: 090-186 500, eller via mail: info@norrskenet.com.

Öppettider?

Vi har öppet alla vardagar mellan klockan 07.00-16.00, utanför ordinarie arbetstid finns vår jour tillgänglig för ärenden som är akuta, den når ni på 090-186 500.

Var finns Norrskenet?

Norrskenet finns i Umeå med omnejd, vi har i dagsläget kunder i Umeå, Nordmaling, Bjurholm och Vännäs.

Vad är en överlåtelseavgift?

En överlåtelseavgift är en administrativ avgift som tas ut i samband med överlåtelse av en bostadsrätt. Beloppet skiljer sig åt mellan olika föreningar, det vanligaste är att köparen betalar en överlåtelseavgift på 2,5 % av gällande prisbasbelopp. Vad som gäller för just din förening framgår i era stadgar.

Vad är en pantsättningsavgift?

En pantsättningsavgift är en administrativ avgift som tas ut för hantering avseende pantsättning av bostadsrätten. Beloppet skiljer sig åt mellan olika föreningar, det vanligaste är att pantsättaren betalar en pantsättningsavgift på 1 % av gällande prisbasbelopp. Vad som gäller för just din förening framgår i era stadgar.

Jag har stopp i avloppet eller det luktar från avloppet. Vad gör jag?

Stopp i avloppet kan bero på många saker, allt från smuts och avlagringar till nedspolning av större föremål. Åtgärder man själv kan utföra är att rensa vattenlås och avlopp i handfat eller köksvask genom att med jämna mellanrum skruva isär vattenlåset, rensa och spola rent. Glöm inte att först sätta en hink under.

Golvbrunnen i duschen kan avge dålig lukt, det löser du genom att regelbundet rengöra denna genom att ta bort silen och dra ut insatsen. Rengör både den och golvbrunnen och spola ordentligt. Se sen till att insatsen sätts i ordentligt utan glipor. Innan du sätter tillbaka silen, fyll insatsen med vatten för att undvika lukt.
Om man ej får bort stoppet själv ringer man felanmälan, så kommer vår fastighetstekniker ut och hjälper dig.

Får skyddsrum används som förråd?

Ja, i fredstid får skyddsrum användas för annat, som tillexempel förråd. Det krävs dock att skyddsrummets olika detaljer är åtkomliga för underhåll och inspektion, samt att det går att ställa i ordning skyddsrummet inom två dygn om beslut om höjd beredskap fattas. Tänk på att saker som förvaras i förrådet inte får väga mer än 60 kg, detta för att det ska vara möjligt att tömma förrådet.

Var kan jag köpa utrustning till skyddsrum?

Skyddsrumsutrustning kan köpas hos skyddsrumsleverantörer. Kontaktuppgifter hittas på MSB:s hemsida, där du också kan läsa mer om kontaktuppgifter till skyddsrumssakkunniga.

Jag fryser. Hur varmt måste det vara i lägenheten?

Man brukar säga att temperaturen ska vara ungefär 20 grader, men tänk på att temperaturen ska mätas mitt i rummet c:a 1.5 meter upp i luften.

Många har sin termometer vid fönstret, vilket blir missvisande.

Tänk också på att temperaturer kring nollan är de som är svårast för ett hus att hantera, så då upplevs det ofta kallt. Samma problem uppstår ofta då det växlar mellan varma dagar med mycket sol, och kalla nätter.

Hur ska jag göra om det drar kallt från ventilationen?

Är det kallt i lägenheten kan du alltid kontakta oss så kommer vi ut och mäter temperaturen. Försök inte själv stänga eller täppa till ventilationen, då det rubbar hela fastighetens ventilationssytem.

Kan jag få hjälp att sätta upp en gardinstång?

Ja, bor du i en förening/fastighet som vi på Norrskenet förvaltar så kan vi absolut hjälpa till.

Kontakta oss för tidsbokning och kostnadsförslag via knappen offertförfrågan.

ROT-avdrag?

Här får du mer information om hur ROT-avdraget fungerar, LÄNK

Vem ska betala, du som boende eller bostadsrättsföreningen?

De hantverksarbeten som utförs i din bostad ska vanligtvis betalas av bostadsrättsinnehavaren. För mer info om vad som gäller i din bostadsrättsförening återfinns informationen i din förenings stadgar.

Vad kan jag göra för att minska energikostnaderna i hemmet?

Kök

  • Använd vattenkokare i stället för spisen när du kokar vatten. Vid användning av kastrull, sätt på locket.
  • Lämna inte köksfläkten på i onödan.
  • Ha inte kallare än sex plusgrader i kylen och minus 18 grader i frysen. Frosta av regelbundet och dammsug bakom kyl och frys med jämna mellanrum.
  • Kontrollera energiförbrukningen när du köper nya vitvaror och hushållsmaskiner. Välj alltid bästa energiklass.
  • Diska inte under rinnande vatten, använd i stället balja vid handdisk. Fyll alltid maskinen vid maskindisk.
  • Dra ut din batteriladdare, mobilladdare och transformatorer när de inte används eller koppla apparaterna till en grenkontakt med strömbrytare. Standby-förlusten för en laddare är upp till 50 kWh/per år.

Badrum

  • Byt kranar och duschmunstycke till snålspolande varianter.
  • Kör endast fulla tvättmaskiner. Hoppa över förtvätt och använd sparprogram.
  • Häng upp tvätten och låt den lufttorka i stället för att tumla.
  • Åtgärda läckande kranar och rinnande toalettstolar. Ur en läckande kran rinner cirka 80 liter vatten per dygn.
  • Golvvärme drar mycket energi, ställ den därför på en rimlig temperatur och stäng av den när badrummet inte används.
    Sovrummet
  • Du kan ha lägre temperatur i utrymmen där du sover. 18 grader är lagom för sovrummet. Sänk även värmen när du inte är hemma.
  • Dra för rullgardin och/eller persiennen på natten för att behålla värmen i rummet.
  • Släck i rum där ingen vistas för tillfället.

Vardagsrummet

  • 20 grader är en lagom rumstemperatur. Sänk värmen när du är borta under en längre period. Genom att sänka din inomhustemperatur sparar du cirka fem procent i energianvändning för varje sänkt grad.
  • Dra ur sladden till telefonladdaren när den inte används. Detta är bra även ur brandsynpunkt.
  • Dra ur sladden till TV och dator när de inte används. Apparater på standby-läge är stora energitjuvar.
  • Möblera energisnålt, inga möbler eller gardiner framför element.
  • Vädra snabbt, gärna med korsdrag.
    Täta dragiga fönster och dörrar.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!



Jag godkänner Norrskenets hantering av personnuppgifter